De Provincie Limburg heeft een start gemaakt met het Limburgs Uitvoeringsprogramma Energiehubs (LUPEH).
Dit is opgesteld in samenwerking met de Limburgse gemeenten, de Regionale Energiestrategieën (de 2 RES-regio’s), netbeheerder Enexis en regionale ontwikkelingsmaatschappij LIOF. Vanaf nu is er in totaal 1,3 miljoen euro uit de landelijke Stimuleringsregeling Energiehubs beschikbaar voor ondersteuning aan energiehubs in Limburg. Dit is in lijn met het beleidskader 'Nieuwe energie en schoon leefmilieu', waarin de noodzaak is erkend om bedrijventerreinen en gemeenschappen te ondersteunen bij het realiseren van de transitie-opgaven en het werken aan toekomstbestendige energie-infrastructuur.
Samenwerken in een energiehub betekent het delen, opslaan en/of converteren van energie met bijvoorbeeld andere ondernemers. De opwek (bijvoorbeeld via zonnepanelen) en het gebruik van energie wordt op elkaar afgestemd. Alle energie hoeft dan niet tegelijk het overbelaste elektriciteitsnet over. En het zorgt ervoor dat de energievoorziening meer lokaal geregeld wordt.
Op woensdag 16 april verzorgden gedeputeerde Marc van Caldenberg, wethouder John Aarts (gemeente Maastricht) en vertegenwoordigers van bedrijven Sibelco en Wessem Port Services in de Maastrichtse Beatrixhaven symbolisch de lancering van het programma. Op dit bedrijventerrein is sinds ongeveer 1,5 jaar een Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) actief waarbij wordt toegewerkt naar een toekomstbestendig energiesysteem. Eén van de opgestarte initiatieven is een groep van vijf bedrijven (Sibelco, Lawter, Janssen Grondverzet, Wessem Port Services en Laura Metaal) die samen met netbeheerder Enexis verkennen of ze een dergelijke energiehub kunnen vormen.
Gedeputeerde Marc van Caldenberg: "Dit programma helpt meebouwen aan het energiesysteem van de toekomst: meer lokale autonomie en eigenaarschap voor bedrijven(terreinen) en energiegemeenschappen, maar ook het verminderen van netcongestie, waardoor bedrijven weer ruimte hebben om uit te breiden en nieuwe bedrijven kans hebben een aansluiting te krijgen op het elektriciteitsnet. Mooi om te zien dat hier in Maastricht diverse bedrijven samen die uitdaging aangaan. Ik hoop dat de regeling veel meer ondernemers stimuleert hiermee aan de slag te gaan!"
Wethouder John Aarts, Gemeente Maastricht: "Onze lokale industrie heeft een grote opgave om te verduurzamen. Als gemeente stimuleren we de samenwerking tussen bedrijven en zoeken we samen met deze bedrijven naar oplossingen voor de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt. Door financiële ondersteuning van de Provincie Limburg kunnen de bedrijven de benodigde extra expertise aantrekken om concrete vervolgstappen te zetten. Dit is een belangrijke stap voor een toekomstbestendig energiesysteem in de Beatrixhaven."
Jan Jansen (Sibelco) en voorzitter van Samenwerkende Ondernemingen Beatrixhaven: "Door de gebiedsgerichte aanpak van de gemeente kregen we als bedrijven inzicht in met welke bedrijven we samen konden werken als het gaat om energie-uitwisseling. De afgelopen maanden hebben wij als ondernemers veel tijd geïnvesteerd om gezamenlijk tot een energiehubs met een zogenaamde GroepsTransportOvereenkomst (GTO) te komen. Met deze provinciale subsidieregeling kunnen we de benodigde experts betrekken om op die manier netcongestie te beperken. Zo dragen we bij aan het efficiënter maken van de energievoorziening voor alle bedrijven in de Beatrixhaven."
Het energiesysteem van de toekomst zal zowel centraal als decentraal worden georganiseerd. Hiervoor is door het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) het Stimuleringsprogramma Energiehubs (SEH) ontwikkeld, waarbij ook rijksgelden ter beschikking worden gesteld aan de Provincie Limburg en het LIOF. Via de speciale provinciale subsidieregeling 'Ondersteuning proceskosten Energiehubs 2025' kunnen initiatieven vanaf nu een aanvraag indienen bij de Provincie Limburg.
De middelen zijn expliciet in te zetten voor gerichte procesondersteuning van de realisatie van energiehubs. Hierdoor kan technische, juridische en financiële expertise worden ingezet in de verdere stappen voor het efficiënter organiseren van de beschikbare elektriciteitscapaciteit.