Onderzoek naar veilig uitgaan in Sittard en Geleen

23 apr , 12:00 Gemeente
jonge vrouwen op stap
Gemeente Sittard-Geleen

De gemeente wil het uitgaan in de centra van Sittard en Geleen veiliger maken voor jongeren. Daarom start de gemeente een onderzoek naar het veiligheidsgevoel van jongeren tussen de 16 en 27 jaar.

Jongeren worden gevraagd om hun ervaringen te delen, zodat de gemeente beter begrijpt hoe zij het uitgaan beleven en waar eventuele verbeteringen nodig zijn op het gebied van veiligheid.

Waarom dit onderzoek?

De Jongerenadviesraad JÒNGK bracht al eerder de zorgen van jongeren over veiligheid naar voren. Uit hun onderzoek bleek dat veel jongeren zich onveilig voelen tijdens het uitgaan. Dit was het geval in de openbare ruimte, het openbaar vervoer en in uitgaansgelegenheden in Sittard-Geleen. Deze bevindingen neemt de gemeente serieus. Samen met jongeren, horecaondernemers, politie en andere partners wil de gemeente de veiligheid in het uitgaansleven verbeteren.

Wat willen de gemeente weten?

Het onderzoek gaat over hoe veilig jongeren zich voelen tijdens het uitgaan in Sittard en Geleen. Daarbij is de aandacht vooral gericht op de markten en straten waar de meeste uitgaansgelegenheden zijn. De gemeente wil graag weten welke dingen ervoor zorgen dat jongeren zich veilig of onveilig voelen. Dit kan gaan over situaties in de openbare ruimte, maar ook binnen in cafés. Daarnaast wordt onderzocht of jongeren bereid zijn om onveilige situaties te melden wanneer zij die meemaken of zien gebeuren

Waarom meedoen belangrijk is

Als ouder of verzorger is het goed om te weten dat dit onderzoek jongeren de kans biedt om hun mening te geven over veiligheid in het uitgaansleven. De vragenlijst is eenvoudig online in te vullen en anoniem. Wilt uw kind kans maken op vrijkaarten of meedoen aan een mogelijk vervolgonderzoek? Dan kan hij of zij ervoor kiezen om een e-mailadres achter te laten.

Hoe kan uw kind meedoen?

De vragenlijst is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar die uitgaan in het centrum van Sittard en/of Geleen. Het invullen van de vragenlijst duurt slechts een paar minuten en gebeurt anoniem. Meedoen is vrijwillig, maar hoe meer jongeren meedoen, hoe beter de gemeente begrijpt wat zij belangrijk vinden. Als extra motivatie: onder de deelnemers* worden vrijkaarten voor Fortuna, bioscoopbonnen voor Foroxity en cadeaubonnen verloot!

Wat gebeurt er met de resultaten?

Na het invullen van de vragenlijst kunnen jongeren vrijwillig hun e-mailadres achterlaten om eventueel mee te doen aan een vervolgonderzoek. De uitkomsten worden daarna besproken met jongeren, horecaondernemers, jongerenwerkers en andere betrokkenen. Op basis van alle informatie wordt bekeken wat er nodig is om het veiligheidsgevoel te verbeteren.

Samen maken we het verschil

De gemeente vraagt ouders en verzorgers om hun kinderen te stimuleren om mee te doen aan dit onderzoek. Het helpt niet alleen om de veiligheid in onze gemeente te verbeteren, maar geeft jongeren ook een stem in iets wat hen direct aangaat. Zo maken we samen een verschil!

*Loting vindt alleen plaats onder de deelnemers die hun mailadres achterlaten.