"GS probeerde publicatie Chemelot-rapport te voorkomen". Een bericht op L1 met deze kop maakt nogal wat gevoelens van onrust los.
Gedeputeerde Staten zou hebben geprobeerd om de publicatie van een rapport over de uitstoot van Chemelot te voorkomen. Het gaat om de beoordeling van meetgegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de uitstoot van drie kankerverwekkende stoffen.
De gemeenteraadsfractie van GroenLinks-PvdA trekt aan de bel: “Dit baart ons grote zorgen, gezien de mogelijke risico’s voor de volksgezondheid, het milieu en het vertrouwen van inwoners in de overheid.” Reden voor de fractie om een aantal vragen te stellen aan het college van B&W.
- Is het college op de hoogte van het achterhouden of vertraagd verstrekken van informatie door de Provincie inzake Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)? Zo ja, sinds wanneer en via welke kanalen is het college hierover geïnformeerd? Welke specifieke ZZS zijn hierbij betrokken en op welke locaties binnen onze gemeente is (mogelijke) vervuiling en/of lozing vastgesteld?
- In hoeverre is het college betrokken geweest bij het toezicht op deze lozingen en/of de communicatie richting inwoners?
- Waarom is deze informatie niet eerder met de gemeenteraad en/of het publiek gedeeld? Heeft het college hierbij een afweging gemaakt tussen bestuurlijke vertrouwelijkheid en het recht op informatie van inwoners?
- Welke maatregelen neemt het college om alsnog volledige openheid van zaken te verkrijgen van de Provincie en eventuele andere verantwoordelijke instanties?
- Op welke manier gaat het college de inwoners informeren over de aanwezigheid of risico’s van ZZS in hun leefomgeving?
- Wordt hierbij gedacht aan informatiebijeenkomsten, een publiekscampagne of andere vormen van participatie?
- Welke juridische en bestuursrechtelijke stappen overweegt het college indien blijkt dat cruciale informatie doelbewust is achtergehouden, met risico’s voor volksgezondheid of milieu als gevolg?