14 april 2025: Het is officieel: Nederland en Duitsland zetten een stap naar elkaar toe op het gebied van de belastingheffing voor grenswerkers die thuiswerken.
De afspraken zijn echter beperkt: grenswerkers mogen maximaal 34 dagen per jaar vanuit huis werken. Dat is onvoldoende. De Euregio's langs de Duits-Nederlandse grens blijven zich dan ook inzetten voor betere oplossingen.
Sinds de pandemie is thuiswerken niet meer weg te denken uit onze werkwereld. Maar terwijl werknemers die wonen in het land waar ze ook werken geen fiscale nadelen ondervinden, is dat voor grenswerkers anders: dubbele belastingheffing treedt namelijk al in werking wanneer een grensarbeider slechts 30 minuten per dag vanuit huis werkt. Zo’n dag telt dan al als een "thuiswerkdag".
Grenswerkers worden op meerdere vlakken benadeeld – ofwel door een minder flexibele werkdag of door een complexe en onoverzichtelijke fiscale situatie. "Dat kan echt niet," zeggen de Euregio's langs de Duits-Nederlandse grens. Sinds het einde van de pandemie en de toen geldende afspraken zetten zij zich dan ook in voor heldere en aan de werkrealiteit aangepaste belastingverdragen tussen de betrokken landen in hun regio.
Het antwoord op die vraag is dubbel: aan de ene kant kun je "ja" zeggen, want de landen tonen met deze afspraak in ieder geval de wil om de situatie aan te pakken. Zo worden tot 34 thuiswerkdagen per jaar mogelijk zonder dat de belastingheffing verschuift van het werkland naar het woonland.
Aan de andere kant is het duidelijk dat 34 dagen per jaar bij lange na niet voldoende zijn.
Emile Roemer, voorzitter van de Euregio Maas-Rijn: "Deze afspraak gaat mij uiteraard nog niet ver genoeg. Iedereen die regelmatig thuiswerkt, weet dat dit alleen positief uitpakt als het op vaste momenten in de week kan plaatsvinden. Daarom juich ik het zeer toe dat beide landen de intentie hebben om op dit punt verder samen te werken. De Euregio Maas-Rijn de andere euregio’s langs de Duits-Nederlandse grens zullen zich blijven inzetten om ervoor te zorgen dat álle grenswerkers kunnen genieten van dezelfde positieve post-corona voordelen als andere werknemers."
Mevrouw Thönnissen, directeur van de Region Aachen Zweckverband, de Duitse partner binnen de EMR, vult aan: "We zijn blij dat onze intensieve inzet voor de belangen van grensarbeiders niet alleen gehoord is, maar ook vruchten heeft afgeworpen. Deze overeenkomst is een eerste belangrijke stap om de fiscale situatie van grensarbeiders op duurzame wijze te verbeteren en wij zullen de verdere ontwikkelingen actief blijven volgen."