Duurdere rijlessen leiden tot minder rijbewijzen onder jongeren

11 apr , 13:05 Nieuws
rijbewijs geldig tot 13 12 2032 autosleutel
SGN

In drie jaar tijd zijn rijlessen maar liefst 23% duurder geworden, blijkt uit een onderzoek van occasionplatform AutoTrack.

De prijsstijging lijkt vooral jongeren tussen de 17 en 20 jaar oud te raken. Zo meldde het CBS onlangs dat het aantal rijbewijzen in die leeftijdscategorie met bijna 8% daalde. Uit het AutoTrack onderzoek blijkt ook dat er erg grote prijsverschillen zijn tussen rijscholen. Het CBR meldde gisteren dat het theorie-examen voor het eerst sinds 2019 op de schop gaat.

AutoTrack analyseerde eind 2024 de tarieven van meer dan 1.500 rijscholen door heel Nederland. Hieruit blijkt dat de tarieven behoorlijk verschillen. Zo rekent de goedkoopste rijschool 35 euro voor een uur lessen. Maar er zijn ook rijscholen die meer dan 80 euro per uur vragen. Tussen 2021 en 2024 steeg de gemiddelde uurprijs van een kleine 48 euro naar ruim 58 euro. Volgens het CBR heb je gemiddeld 43 lesuren nodig om je rijbewijs te behalen.

"Vermenigvuldig dat met de eerdergenoemde 58 euro en je komt uit op een rijbewijsprijs van bijna 2.500 euro - ruim 400 euro meer dan vier jaar geleden", aldus Tim Roks, auto-expert bij AutoTrack. "Ook de prijs van het theorie- en praktijkexamen is over dezelfde periode toegenomen, met respectievelijk 32% en 15%." En hoewel het CBS geen verklaring geeft voor de afname van het aantal rijbewijzen onder jongeren, acht Roks het aannemelijk dat de prijsstijgingen vooral een rol hebben gespeeld in de daling.

Hoe meer je betaalt, des te hoger je kans van slagen

Uit het onderzoek van AutoTrack kwam ook naar voren dat hogere lesprijzen in veel gevallen gepaard gaan met hogere slagingspercentages. Roks: "Rijscholen die een uurtarief van 50 euro of minder hanteren, hebben een 20% lager slagingspercentage dan rijscholen met een tarief dat boven de 60 euro per uur ligt. Bij de echte budgetrijscholen, met een uurtarief van 40 euro of minder, is het verschil zelfs nog groter. Investeren in een iets duurdere rijschool kan dus voordeliger uitpakken."

Rijbewijs gehaald? Autoverzekering blijkt fors duurder voor jongeren

Niet alleen zijn de prijzen van rijlessen de afgelopen jaren gestegen. Vooral de tarieven voor jongeren die pas net hun rijbewijs hebben behaald stegen het hardst. Datzelfde geldt voor een autoverzekering. Zo blijkt uit berekeningen van vergelijker Independer dat je als 18-jarige bestuurder ruim 1.000 euro per jaar meer kwijt bent voor een WA-verzekering vergeleken met iemand van 25 jaar oud.

"Twee zaken zorgen er voornamelijk voor dat jonge bestuurders duurder uit zijn bij een autoverzekering", zegt Menno Dijcks, expert-autoverzekeringen bij Independer. "Kijk je naar de cijfers? Dan blijkt dat jongeren vaker schade rijden en dat rekent de verzekeraar door in de premie. Daarnaast hebben jonge bestuurders weinig tot geen schadevrije jaren opgebouwd. Hierdoor krijg je minder korting en dus is de premie hoger."

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal rijbewijzen onder 75-plussers sinds 2019 met 5% toenam. Maar ook voor die groep kan het verzekeren van een auto lastig blijken. "Ben je ouder dan 70? Dan kan een verzekeraar ervoor kiezen om iemand te weigeren wanneer de bestuurder bijvoorbeeld een auto met veel vermogen wil verzekeren. Net als bij jongeren rijden bestuurders van 70 jaar en ouder statistisch gezien vaker schade. Andersom kan een verzekeraar er ook voor kiezen om iemand van 20 jaar oud die een Lamborghini wil verzekeren te weigeren", aldus Dijcks van Independer.

Over AutoTrack
AutoTrack biedt keuze uit meer dan 200.000 nieuwe en tweedehands auto's en helpt consumenten kiezen met advies, inspiratie en tools zoals het voertuighistorierapport. Het platform is opgericht in 2002 en telt per maand meer dan 1,5 miljoen gebruikers. AutoTrack zetelt in Amsterdam en maakt deel uit van Automotive MediaVentions (AMV), een joint venture van DPG Media (51%) en Mediahuis (49%). Meer informatie is te vinden op www.autotrack.nl

Over Independer
Independer is het grootste digitale vergelijkings- en adviesplatform van Nederland voor verzekeringen, energie, bancaire producten en hypotheken. Het maakt kleine en grote financiële beslissingen inzichtelijk en begrijpelijk, zodat consumenten in staat worden gesteld om zelf te kiezen. De website wordt 30 miljoen keer per jaar bezocht en er worden jaarlijks zo’n 8 miljoen vergelijkingen gedaan. Het bedrijf bestaat sinds 1999, is gevestigd in Hilversum en heeft ruim 250 medewerkers. Independer is onderdeel van DPG Media. Meer informatie is te vinden op www.independer.nl.