Woningen in beheer van een Vereniging van Eigenaren (VvE) hadden op 1 januari 2023 vaker een geldig energielabel dan woningen die geen onderdeel uitmaakten van een VvE.
66 procent van alle woningen in beheer van een VvE had een geldig energielabel. Bij woningen die geen onderdeel waren van een VvE was dat 57 procent. Woningen in een VvE hebben vaker een geldig energielabel in de A- of B-klasse. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek in samenwerking met het Kadaster.
Op 1 januari 2023 had 51 procent van de woningen in beheer van een VvE, waarvan bekend is dat ze in het bezit zijn van een geldig energielabel, een energiezuinig A- of B-label. De woningen in een VvE hadden daarmee iets vaker een A- of B-label dan woningen die niet tot een VvE behoren; daarvan had 49 procent een geldig A- of B-label. Het deel van de gelabelde woningen met een E-, F- of G-energielabel is echter ook groter binnen een VvE.Een VvE kan bestaan uit woningen maar bijvoorbeeld ook uit winkels, garages, tuinen of een mix daarvan. In dit bericht worden alleen de 144 duizend VvE's genoemd met minimaal één woning in beheer, meestal zijn dit appartementen.
Van de woningen in VvE's met alleen huurwoningen had twee derde een A- of B-label. Daarmee hadden deze VvE’ de meeste woningen met de energiezuinigste labels.In VvE's bestaande uit alleen koopwoningen had 49 procent van de gelabelde koopwoningen een A- of B-label. Woningen in VvE's bestaande uit zowel koop- als huurwoningen hadden het minst vaak de energiezuinigste labels; 45 procent.
Van de ruim 8,1 miljoen woningen in Nederland waren 1,5 miljoen onderdeel van een VvE. Van deze woningen was 52 procent een huurwoning en 48 procent een koopwoning.47 procent van de VvE's bestond uit zowel koop- als huurwoningen, dit zijn gemengde VvE's. Koopwoningen waren vaker onderdeel van een gemengde VvE dan huurwoningen. Van de ruim 717 duizend koopwoningen was 80 procent onderdeel van een gemengde VvE. Van de 784 duizend huurwoningen was dat 55 procent.