Het Portaal Grensdata brengt cijfers in beeld over de grensregio’s van Nederland, België en Duitsland. In dit bericht gaat het specifiek om de inkomende grenspendel: mensen die in Nederland werken, maar in Duitsland of België wonen. In de afgelopen tien jaar is de grenspendel vanuit Duitsland en België toegenomen. In 2013 pendelden vanuit België nog 39 duizend mensen en vanuit Duitsland 41 duizend.
Een deel van de mensen uit Duitsland en België die in Nederland werken, heeft de Nederlandse nationaliteit. Dat gold voor 54 procent van de grenspendelaars uit België en 37 procent van die uit Duitsland. Van de grenspendelaars uit België had 35 procent de Belgische nationaliteit. Van de grenspendelaars uit Duitsland had 28 procent de Duitse nationaliteit en 19 procent de Poolse nationaliteit.
Ruim drie kwart van de pendelaars die in het Belgische grensgebied woonden, werkte in Limburg en Noord-Brabant. Binnen deze provincies ontving Zuid-Limburg de meeste grenspendelaars uit België (12 duizend). Ook in Zuidoost-Noord-Brabant, met daarin als grootste stad Eindhoven, werken veel Belgische pendelaars (10 duizend). Buiten de grensgebieden werken bijna 4 duizend Belgische pendelaars in Groot-Rijnmond, Groot-Amsterdam en Utrecht.
Duitse grenspendelaars werkten vooral in Limburg, Gelderland en Overijssel, en in iets minder mate in Noord-Brabant. Van alle regio’s ontving Noord-Limburg, met als grootste stad Venlo, met 9 duizend de grootste groep pendelaars uit Duitsland. Van hen hadden 3 duizend de Duitse nationaliteit en 3 duizend de Poolse.