Door Marcel Boreas - Elk weekeinde vat deze site de meest opvallende zaken van de afgelopen week uit de grensstreek samen, en focust daarbij vooral op de binding met onze regio.
Limburgers met een baan in Duitsland mogen per jaar 34 dagen thuiswerken zonder dubbele belastingen te betalen. Voormalig FNV-adviseur grensarbeid Ger Essers, die lange tijd in Susteren woonde noemt de overeengekomen deal ‘vreselijk’. “Het gaat om nog geen dag per week thuiswerken. Werk je meer thuis, moet je in twee landen belasting betalen. Er wordt met twee maten gemeten”.
De provincie Limburg verlengt de subsidie aan de GrensInfoPunten. Deze punten, gelegen langs de Nederlands-Duits-Belgische grens, bieden gratis advies en ondersteuning bij grensregiozaken. *** Een koppel uit Heerlen en een man uit Kerkrade krijgen twaalf en vijftien maanden voorwaardelijke celstraf plus een boete omdat ze koper stalen uit het oude, leegstaande ziekenhuis van Maaseik.
Uit onderzoek blijkt dat in het eerste kwartaal van dit jaar steeds meer rookwaar door Limburgers over de grens wordt gekocht. Het gaat in totaliteit om zo’n 85% van de shag en 79% van de sigaretten. *** Een raadslid van de oppositie in Lanaken stelt binnenkort in de gemeenteraad de toenemende leegstand van winkels aan de kaak. Volgens de man neemt die met name in Lanaken-centrum toe.
De inwoners van Lanklaar-Dilsen beginnen zich steeds meer te roeren. In korte tijd zijn er al 800 bezwaren verzameld tegen de komst van een nieuwe windturbine op een bedrijventerrein. *** Weggebruikers in hetzelfde Lanklaar moeten in de komende tijd rekening houden met wegwerkzaamheden. Het gaat daarbij om de N78, van Maasmechelen naar Maaseik, die bij de tijd gebracht wordt.
Plotselinge wegwerkzaamheden op de N296 tussen Roosteren en Maaseik. De burgemeester van Maaseik is ontevreden over de informatievoorziening. Ook de burgemeester van Echt-Susteren bleek verrast. Spoedoverleg leidde ertoe dat de werkzaamheden voorlopig zijn opgeschort, en dat de diverse partijen eerst binnenkort met elkaar in gesprek gaan om te komen tot een plan van aanpak.
En ook Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns uit Kinrooi is kritisch. Hij gaat de uitstoot van chemiebedrijf Chemelot stevig in de gaten houden. Brouns zal ook nagaan of er geen gezondheidsrisico's zijn voor de inwoners van grensgemeenten. Afgelopen week was er in de media het nodige te doen over het al dan niet achterhouden van informatie over de uitstoot van het chemiecomplex.
Zaterdag werd onder andere op het veer bij Berg aan de Maas de Limburgdag gehouden. Daarbij werd gepleit voor meer samenwerking tussen de Maaslandse gemeenten. *** Chef-kok Ralf Berendsen, die twee Michelinsterren heeft, vertrekt bij het restaurant La Butte aux Bois in Lanaken. Hij zet de stap naar een eigen restaurant. Die zaak zal komend jaar worden geopend in Schin op Geul.
Door de regen van de afgelopen dagen is het risico op natuurbranden afgenomen. Vorig weekend ging er nog 5 hectare natuur verloren op de Mechelse Heide bij Maasmechelen. *** Asperges, ze groeien niet alleen bij ons of in de Duitse grensregio, maar ook in het Belgische Kinrooi. Daar werd vorig weekend het nieuwe aspergeseizoen afgetrapt. En dat samen met een heuse aspergekoningin.
Kinrooi wordt meer dan ooit een zomerse topbestemming. Zo komt er meer ambulante handel bij de Spaanjerd aan de Maas, waar ook het fietsveer uit Ohé en Laak aanmeert. Verder zijn er enkele pop-upbars voorzien. *** Het toeristische fietspad langs de Zuid-Willemsvaart tussen Lanklaar en Mulheim wordt een jaar afgesloten. Aanleiding vormen werkzaamheden aan een brug op de route.
De toeristische Selfkantbahn gaat in het nieuwe seizoen minder met stoom en meer met dieselmaterieel rijden. Oorzaak is de steeds hogere CO2-belasting in Duitsland. *** Groener, verkeerveiliger en kindvriendelijker. Dat waren de meest in het oog springende behoeften die werden opgetekend tijdens een bewonersbijeenkomst over de toekomst van de dorpen Millen en Tudderen (Selfkant).