Hoofdlijnen actieplan Dak- en Thuisloosheid Westelijke Mijnstreek 2025-2028

26 apr , 8:00 Gemeente
homeless 589826 1280 dakloos1
CC0 via Pixabay

Dak- en thuisloosheid is een groeiend maatschappelijk probleem dat diepe sporen trekt in het leven van mensen.

In de Westelijke Mijnstreek zien we niet alleen de bekende beelden van mensen op straat, maar ook een grote groep ‘onzichtbare’ daklozen: mensen die tijdelijk bij familie of vrienden verblijven of noodgedwongen in ongeschikte situaties leven. De ETHOS-telling van april 2024 in onze regio heeft ons waardevolle inzichten gegeven in de aard en omvang van het probleem. Deze cijfers bevestigen dat een daadkrachtige en samenhangende aanpak noodzakelijk is.

Daarom heeft de gemeente Sittard-Geleen in samenwerking met gemeente Beek, Stein en de maatschappelijke partners het Actieplan Dak- en Thuisloosheid Westelijke Mijnstreek 2025-2028 opgesteld. Dit plan vertaalt de landelijke ambities van het Nationaal Actieplan Dakloosheid naar concrete maatregelen die aansluiten op de uitdagingen en behoeften in onze regio. De input van de themasessie op 13 februari 2025 is meegenomen in het actieplan. De gemeente hoopt met dit actieplan een grote stap te zetten naar de ambitie om in onze regio dak- en thuisloosheid zo goed als mogelijk op te lossen.

Hoofdlijnen van het actieplan

Ondanks dat er een goede basis staat, laten de cijfers zien dat in april 2024 454 dak- en thuisloze mensen in de Westelijke Mijnstreek zijn geteld. De oorzaken van deze dak- en thuisloosheid zijn divers. Vooral het groeiende aantal jongeren en gezinnen in deze situatie vraagt om een snelle en gerichte aanpak. We staan voor een maatschappelijke opgave: dakloosheid is niet alleen een individueel probleem, maar raakt de hele samenleving.

Het actieplan richt zich op vier hoofdthema's, die gezamenlijk een duurzame en effectieve aanpak van dak- en thuisloosheid moeten realiseren:

1. Communicatie naar inwoners - Het verbeteren van de informatievoorziening, zodat mensen met (dreigende) dakloosheid sneller de juiste hulp kunnen vinden. Dit omvat onder andere de inrichting van een centraal toegangsloket en gerichte communicatie voor jongeren en anderstaligen.

2. Communicatie naar professionals - Een betere samenwerking en kennisdeling tussen alle betrokken partijen, zodat signalen van dakloosheid sneller worden herkend en opgevolgd. Dit gebeurt onder andere door het in kaart brengen van verantwoordelijkheden en het aanstellen van aandachtsfunctionarissen binnen relevante organisaties.

3. Versterken van de uitvoeringspraktijk - Snellere, integrale en mensgerichte hulp door het vereenvoudigen van procedures, zoals de aanvraag van een bijstandsuitkering en de uitbreiding van urgentieprocedures voor huisvesting. Ook wordt onderzocht hoe ervaringsdeskundigheid structureel kan worden ingezet in beleidsontwikkeling.

4. Aandacht voor specifieke doelgroepen - Jongeren, gezinnen, EU-burgers en LHBTI+ personen lopen specifieke risico’s op dak- en thuisloosheid. Daarom hebben we verschillende acties opgesteld die specifiek voor deze groepen zijn ingericht.

Vervolgstappen en bijlage

Het actieplan wordt de komende jaren uitgevoerd in samenwerking met lokale en regionale partners.