Eerste financiële update 2025 Sittard-Geleen; Goed begroten in moeilijke tijden

25 apr , 8:00 Gemeente
euro stadhuis sittard juli 2024

Uit de gisteren uitgekomen kaderbrief en eerste programmarapportage blijkt dat ook de gemeente Sittard-Geleen financieel druk begint te voelen.

De financiële update laat zien dat naast de druk van het ravijnjaar de kosten van een groot aantal andere ontwikkelingen stijgen. Ook extra investeringen zorgen voor financiële druk. De gemeente heeft een goede uitgangspositie maar zal komende jaren scherper aan de wind moeten zeilen om de begroting sluitend te houden. Dat meldt het college van B&W in de eerste controleproducten van het lopende jaar.

"We zien bij de voorjaarsnota een tegemoetkoming van het Rijk voor het ravijnjaar waarvan echter nog duidelijk moet worden wat die concreet betekent," vertelt wethouder financiën Judith Bühler. "Zo krijgen we bij het gemeentefonds en de jeugdzorg geld bij, maar blijven er bezuinigingsopgaven voor dezelfde jeugdzorg staan. Dat zorgt voor onduidelijkheid die we op zijn vroegst pas bij de meicirculaire uitgelegd zien. Het doel waar wij naartoe werken blijft een sluitende begroting. De inkomsten die we krijgen van het Rijk zijn dagkoersen, ze veranderen op basis van nieuwe cijfers en beleidskeuzes. Gemeenten moeten daarom hun begroting flexibel genoeg houden om in te spelen op stijgingen en dalingen. En er moet geld zijn om tegenvallers op te vangen."

Het college van B&W meldt dat het vasthoudt aan begrotingskaders waarmee de beschikbare ruimte zo effectief mogelijk ingezet kan worden. De raad is daarmee in de positie om rekening te houden met wisselende inkomsten bij de begroting. Waarbij de gemeente ook voldoet aan de toetsingskaders van de provincie als toezichthouder.

De gemeente brengt ieder jaar drie programmarapportages uit waar de belangrijkste ontwikkelingen van het lopende jaar inzichtelijk worden gemaakt. Daarnaast werkt de gemeente in het voorjaar aan de kaderbrief waarmee wordt voorgesorteerd op de begroting.

Ondanks de financiële druk en terughoudendheid om structurele lasten aan te gaan wordt er volop geïnvesteerd in de gemeente. Voorbeeld zijn de aankoop van het oude Loongebouw aan de Mijnweg 2. Daarnaast zien we een stapeleffect van onvoorziene ontwikkelingen met bijvoorbeeld extra administratieve belasting voor de WMO en het bestrijden van de Japanse duizendknoop als ontwikkelingen die financiële druk met zich meebrengen.

De kaderbrief en eerste programmarapportage worden op 22 mei besproken in de ronde en liggen op 5 juni voor ter besluitvorming in de gemeenteraad.